W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na sałatkę Omega 3 z olejem lnianym.
Składniki:
2 główki sałaty lodowej, kilkanaście pomidorów koktajlowych, wędzony łosoś lub makrela – 0,5kg, olej lniany złocisty – 125ml, sos winegret ( miód + ocet jabłkowy) 125ml, sól, pieprz czarny, cebula czerwona – 2 szt.
Przygotowanie:
Łososia lub makrelę obieramy ze skóry i ości. Kroimy w podłużne paski.
Sałatę kroimy na duże kawałki wrzucając je do miski, dodajemy przekrojone pomidorki, łososia i cebulę.
Do słoika wlewamy sos winegret, olej i przyprawy do smaku. Wstrząsamy w celu powstania emulsji.
Sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Dekorujemy połówkami pomidorków.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PARZENIE ZIELONEJ HERBATY
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA JABŁKA GRÓJECKIE POD KRUSZONKĄ
POLSKA SMAKUJE: ZUPA ŚMIETANOWA Z KAMIENNOGÓRSKIM SEREM PLEŚNIOWYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!