Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na żeberka w miodzie

Polska Smakuje: przepis na żeberka w miodzie

Udostępnij!

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na żeberka w miodzie.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki majeranku otartego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
Marynata:
W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso:
Kawałki mięsa włożyć do miski i obtoczyć w marynacie. Naczynie z mięsem przykryć, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. W trakcie duszenia moża dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.
 
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close