Wesprzyj Radio Warszawa 1% podatku w rozliczeniu PIT za 2019

Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na ciasto na bazie soku jabłowego

Polska Smakuje: przepis na ciasto na bazie soku jabłowego

Udostępnij!

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na ciasto na bazie soku jabłowego.
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek, 170 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 180 g mąki pszennej (tortowej), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia: 1/2 szklanki wody (przegotowanej, zimnej), sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru
Krem: 1 l soku jabłkowego Royal Apple, 2–4 łyżki cukru (wg uznania), 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Wierzch: kwadraciki z jabłek, 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 2–3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki soku jabłkowego Royal Apple
Do ozdoby: jabłko, listki mięty
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno mikserem. W trakcie ubijania, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać tak, by napowietrzyć ciasto.
Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33×23 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40–45 minut lub na funkcji góra–dół w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Bezalkoholowy poncz do nasączenia:
Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać tak, by cukier całkowicie rozpuścił się. Następnie ponakłuwać biszkopt i równomiernie nasączyć go przygotowanym ponczem.
Krem:
Ugotować budyń z soku jabłkowego Royal Apple i cukru. Gorący wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jabłka osączyć i równomiernie poukładać na przestygniętym budyniu.
Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego, odstawić na około 10 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie podgrzać żelatynę, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Po czym dodać ją bardzo powoli do ubitej śmietanki, cały czas ucierając mikserem. Powstały krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, ozdobione jabłkami i listkami mięty.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Wesprzyj Radio Warszawa 1% podatku w rozliczeniu PIT za 2019

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close