Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na chłodnik z wiśni

Polska Smakuje: przepis na chłodnik z wiśni

Udostępnij!

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na chłodnik z wiśni.
Składniki:
2 porcje
600 g wiśni, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki brązowego cukru, laska cynamonu, 6 goździków, 5 gałązek tymianku + do dekoracji, 1 szklanka wody lub wywaru z jarzyn, śmietanka 30% do dekoracji
Przygotowanie:
Wiśnie wydrylować, włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Goździki warto zawinąć w gazę i zawiązać supełek, włożyć do rondelka z wiśniami (ułatwi to wyjęcie goździków przed zmiksowaniem zupy), dodać tymianek.
Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut.
Wyjąć goździki, cynamon i zmiksować na krem, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Podawać ze śmietanką i listkami tymianku.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close