Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na jabłka grójeckie pod kruszonką

Polska Smakuje: przepis na jabłka grójeckie pod kruszonką

Polska Smakuje: przepis na jabłka grójeckie pod kruszonką

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na jabłka grójeckie pod kruszonką.
Składniki:
4 jabłka grójeckie, 30 g masła, 60 g miodu, cynamon
Kruszonka:
50 g mąki pszennej, 50 g masła, 35 g cukru trzcinowego, 30 g płatków owsianych, 1 laska wanilii, orzechy włoskie, cynamon
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek, cukier puder, owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, płatki jaglane oraz dwie szczypty cynamonu. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy nasionka i również dodajemy do suchych składników.
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy kruszonkę rękoma. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do kruszonki wraz z 1 łyżeczką mąki i ponownie zagniatamy. Gotową kruszonkę odstawiamy.
Jabłka myjemy i obieramy. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Dodajemy jabłka. Prażymy kilka minut, nie dopuszczając, żeby jabłka puściły sok. Posypujemy cynamonem.
Tortownicę lub blaszkę smarujemy masłem, układamy jabłka i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut.
Upieczone jabłka z kruszonką posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło lub zimno.
POLSKA SMAKUJE: ZUPA ŚMIETANOWA Z KAMIENNOGÓRSKIM SEREM PLEŚNIOWYM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close