Polska Smakuje: przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym
W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym, z kroplą oliwy z pestek dyni.
Składniki:
6 ziemniaków, 2 marchewki, 1,5l śmietany 30%, kamiennogórski ser pleśniowy, wywar z warzyw 2l, woda 0,5l, kurkuma, zioła: tymianek, oregano, rozmaryn, szczypiorek, sól, pieprz, plaster boczku
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do garnka i zalewamy śmietaną. Dodajemy sól i zioła. Gotujemy do miękkości.
Następnie zestawiamy z ognia i blenderem miksujemy warzywa, dodając wywar z warzyw lub niewielką ilość wody, pieprz, sól, kurkumę. Krótko gotujemy.
Gorącą zupę wylewamy do miseczek, dodajemy kawałeczki kamiennogórskiego sera pleśniowego, skrapiamy delikatnie oliwą dyniową i posypujemy szczypiorkiem. Zupę można podać z podsmażonym plasterkiem boczku.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!