Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym

Polska Smakuje: przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym

Polska Smakuje: przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na zupę śmietanową z kamiennogórskim serem pleśniowym, z kroplą oliwy z pestek dyni.
Składniki:
6 ziemniaków, 2 marchewki, 1,5l śmietany 30%, kamiennogórski ser pleśniowy, wywar z warzyw 2l, woda 0,5l, kurkuma, zioła: tymianek, oregano, rozmaryn, szczypiorek, sól, pieprz, plaster boczku
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do garnka i zalewamy śmietaną. Dodajemy sól i zioła. Gotujemy do miękkości.
Następnie zestawiamy z ognia i blenderem miksujemy warzywa, dodając wywar z warzyw lub niewielką ilość wody, pieprz, sól, kurkumę. Krótko gotujemy.
Gorącą zupę wylewamy do miseczek, dodajemy kawałeczki kamiennogórskiego sera pleśniowego, skrapiamy delikatnie oliwą dyniową i posypujemy szczypiorkiem. Zupę można podać z podsmażonym plasterkiem boczku.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KREM Z JABŁEK ŁĄCKICH I SELERA Z SEREM KORYCIŃSKIM SWOJSKIM
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close