Polska Smakuje: przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim
W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim i grzankami z chleba.
Składniki:
(dla 4 osób)
10-12 dużych jabłek łąckich, 1 średni seler, kawałek masła, 1l mleka, kilka gałązek świeżego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kawałek sera korycińskiego swojskiego (najlepiej z czarnuszką), 2 kromki chleba prądnickiego, olej rydzowy
Przygotowanie:
Jabłka łąckie oraz seler umyć i obrać. Pokroić w średnią kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić seler i jabłka. Smażyć, często mieszając, aż całość ładnie się zrumieni i podpraży. Wlać mleko i szklankę wody. Wrzucić tymianek i lekko osolić. Gotować na małym ogniu mniej więcej pół godziny.
Wyjąć gałązki tymianku. Zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Chleb prądnicki pokroić w niedużą kostkę. Lekko skropić olejem rydzowym. Podpiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Grzanki powinny się lekko zrumienić.
Na każdą porcję kremu rozłożyć pokrojony w małą kostkę ser koryciński swojski z czarnuszką i grzanki z chleba prądnickiego. Dodatkowo można także skropić zupę kilkoma kroplami oleju rydzowego.
Czas przygotowania: 50 minut
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!