Home / Wiadomości  / Polska Smakuje: przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim

Polska Smakuje: przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim

Polska Smakuje: przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim

W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na krem z jabłek łąckich i selera z serem korycińskim swojskim i grzankami z chleba.
Składniki:
(dla 4 osób)
10-12 dużych jabłek łąckich, 1 średni seler, kawałek masła, 1l mleka, kilka gałązek świeżego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kawałek sera korycińskiego swojskiego (najlepiej z czarnuszką), 2 kromki chleba prądnickiego, olej rydzowy
Przygotowanie:
Jabłka łąckie oraz seler umyć i obrać. Pokroić w średnią kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić seler i jabłka. Smażyć, często mieszając, aż całość ładnie się zrumieni i podpraży. Wlać mleko i szklankę wody. Wrzucić tymianek i lekko osolić. Gotować na małym ogniu mniej więcej pół godziny.
Wyjąć gałązki tymianku. Zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Chleb prądnicki pokroić w niedużą kostkę. Lekko skropić olejem rydzowym. Podpiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Grzanki powinny się lekko zrumienić.
Na każdą porcję kremu rozłożyć pokrojony w małą kostkę ser koryciński swojski z czarnuszką i grzanki z chleba prądnickiego. Dodatkowo można także skropić zupę kilkoma kroplami oleju rydzowego.
Czas przygotowania: 50 minut
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA PLACUSZKI ZE ZSIADŁEGO MLEKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA ŻEBERKA W MIODZIE
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SANDACZA SMAŻONEGO Z KIEŁBASA MYŚLIWSKĄ I BOROWIKAMI
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA LEMONIADĘ TRUSKAWKOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA OLIWKI Z DERENIA – FAŁSZYWE OLIWKI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close