Home / Warto posłuchać  / Polska Smakuje: zdrowe odżywanie i produkty mleczarskie

Polska Smakuje: zdrowe odżywanie i produkty mleczarskie

Udostępnij!

Gośćmi Katarzyny Supeł – Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” w dniu 08.05.2019 byli dr Dariusz Rembisz – Członek Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność i pan Andrzej Trzeciak z OSM Siedlce.
Reporter Radia Warszawa pytał mieszkańców Warszawy do czego najczęściej wykorzystujemy produkty mleczarskie.
Dziennikarka zadała pytanie Panu dr. Dariuszowi Rembiszowi czym może skutkować złe odżywianie? Gość zaznacza, że jest bezpośrednie przełożenie naszego odżywiania na samopoczucie. Złe odżywianie ma wpływ także na zaburzania emocjonalne. Właściwy podawanie żywności ma wpływ na cały nasz organizm. Obecnie w ciągu dnia zapominam o wybieraniu wartościowych, wysokiej jakości produktów. Dr Rembisz zachęca do spożywania małych posiłków, ale wysokiej jakości o odpowiedniej.
Przedstawiciel OSM Siedlce Pan Andrzej Trzeciak zaprezentował produkty, na których nalazł się Znak Programu PDŻ. Przedstawiciel podkreślił, że wszystkie produkty powstają na bazie naturalnych produktów. Pan Andrzej Trzeciak podkreśliła, że firma starała się o znak Programu PDŻ, ponieważ ten znak jest gwarancją wysokiej jakości. Rozmówca podkreślił, że zwiększa się świadomość konsumencka i kupujący coraz chętniej sięgają po produkty wysokiej jakości.
Sernik OSM w Siedlcach
Składniki: Ciasto:
· 1,5 szklanki mąki
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ kostki margaryny
· 1 cukier waniliowy
· 2 żółtka 2 łyżki cukru
Masa serowa:
· 1kg twarogu sernikowego (wiaderko) OSM Siedlce
· 1 ½ szklanka cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 budynie śmietankowe
· 8 jaj
· 1/2 litra śmietany kremowej 30% OSM Siedlce
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z margaryną oraz żółtkami wymieszanymi z cukrem na gładką masę. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa: Zmiksować cukier puder i żółtka, dodać ser oraz budynie, mąkę ziemniaczaną i proszek 212 do pieczenia. Śmietanę kremową ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Na koniec białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej (dodając śmietanę i białka mieszać łyżką). Wykonanie końcowe: Ciasto wyłożyć na blaszkę. Zapiec około 10 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180°C. Następnie wyłożyć na ciasto masę serową. Piec około 50 minut w temp. 180°C. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z katalogu PDŻ wydawanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close