Home / Wiadomości  / Nowe odkrycia archeologiczne na budowie metra

Nowe odkrycia archeologiczne na budowie metra

fot. Metro Warszawskie

Ozdobna ceramika, osełka i kości zwierzęce to niektóre odkrycia archeologiczne na budowie II linii metra w Warszawie. Przedmioty znaleziono podczas prac na Stacji Techniczno-Postojowej Karolin. Ukazują one obraz codziennego życia, które w średniowieczu prowadzili mieszkańcy podwarszawskich osad.

 

Podczas prac ziemnych na budowie II linii metra w Warszawie pracownikom zaczęły się ukazywać dwa ciemniejsze fragmenty ziemi. Okazało się, że to dwie dawne tzw. jamy śmietniskowe o średnicy około dwóch metrów. Znaleziono tam m.in. dwa rodzaje ceramiki. Z najnowszych znalezisk wyłania się obraz codziennego życia, które w XV wieku prowadzili w tym rejonie mieszkańcy podwarszawskich osad.

 

Szczegółowym sprawdzeniem znaleziska, bez konieczności wstrzymania robót zajęli się eksperci z Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie. Nadzorują oni inwestycję pod kątem ewentualnych odkryć dawnych śladów.

 

Odkrycia można datować na okres pomiędzy XIV a połową XVI wieku. W pierwszym z zagłębień znaleziono dwa rodzaje ceramiki – zwykłą, kuchenną, którą prawdopodobnie wykonywał miejscowy garncarz, jak również – ekskluzywną, zdobioną listwami i żłobkowaniem, która służyła jako zastawa stołowa do przyjmowania gości. Odkryto również osełkę z piaskowca służącą do ostrzenia sierpów lub noży, a także węgielki drzewne – mówi Andrzej Rejnson z Biura Prasowego Metra Warszawskiego.

 

Odkrycia znajdowały się w jamach śmietniskowych. Dzięki nim można zbadać co jedli mieszkańcy w tamtych czasach.

 

Wykopane fragmenty polepy glinianej wskazują, że stała tu prawdopodobnie wiejska chałupa. Tego typu gliną wyklejano zewnętrzne i wewnętrzne ściany domów. Odkrycia w drugim „śmietnisku” to już konkretne przedmioty z XV wieku, czyli z czasów króla Władysława Jagiełły. To głównie pozostałości ceramiki kuchennej, w której przygotowywano potrawy. Na ich wewnętrznej części zachowały się pozostałości potraw. A dzięki temu będzie wiadomo, już po specjalistycznych badaniach, co jedzono w późnym średniowieczu – dodaje Andrzej Rejnson.

 

Archeolodzy podkreślają, że część naczyń da się zrekonstruować. Po oczyszczeniu, większe fragmenty zasilą zbiory Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie.

 

Krzysztof Jędrasik

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close