Home / Bez kategorii  / Polska Smakuje: schab ze śliwką

Polska Smakuje: schab ze śliwką

Udostępnij!

Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Kazimierz Joniec – ze Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach byli gośćmi Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska Smakuje”.

Reporter Radia Warszawa pytał mieszkańców stolicy czy robią przetwory sezonowe. Większość respondentów odpowiadała, że robi własne przetwory takie jak dżemy, powidła, marynowane warzywa. Rozmówcy podkreślają, że najlepsze przetwory to te wykonane własnoręcznie.

Minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreśla, że powinniśmy jeść jak najwięcej żywności nieprzetworzonej, wyprodukowanej jak najbliżej miejsca zamieszkania konsumenta. Minister odkreśla, ze w Polsce mamy dostęp do wysokiej jakości owoców i warzyw w sezonie świeżych, poza sezonem w postaci przetworzonej.

Pan Kazimierz Joniec ze Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach, który opowiadał o susce sechlońskiej, czyli wędzona śliwka węgierka. W ostatnim czasie suska sechlońska otrzymała znak Programu PDŻ. Starano się o ten znak, aby konsumenci mieli gwarancję, ze jest to żywność dobrej jakości pochodząca z polskich upraw. Pan Kazimierz podkreśla, że susa sechlońska najlepiej smakuje do bigosu, szynki czy jako przekąska.

Schab ze śliwką

Składniki:

* 1,2 kg schabu bez kości

* 3 łyżki oleju rzepakowego

nadzienie:

* 400 g zmielonej łopatki wieprzowej

* 300 g świeżego jarmużu

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 200 g oscypka lub serka gazdowskiego (czyli gołki widocznej na zdjęciu)

* 130 g suski sechlońskiej

* 3 gałązki świeżego rozmarynu

* sól

* świeżo zmielony pieprz

sos:

* 1 kg śliwek węgierek (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)

* 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina

* sos powstały podczas pieczenia mięsa

* sól

* pieprz

WYKONANIE:

przygotowanie mięsa:

Dobrze naostrzony, cienki nóż znacząco ułatwi wam rozcinanie mięsa.

Schab nacinamy wzdłuż jego boku tworząc cienki, prostokątny płat mięsa o grubości około 1 cm. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso „rozwijali ” z rulonu. Schab obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

nadzienie:

* Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy z jego liści twarde łodyżki i żyłki, siekamy go drobno i dusimy na oleju do odparowania wody; doprawiamy solą i pieprzem.

* Oscypek ucieramy na tarle o grubych oczkach.

* Mieloną łopatkę doprawiamy solą i pieprzem.

* Na rozciętym schabie układamy kolejno na sobie warstwy jarmużu, oscypka, mielonego mięsa pozostawiając 1,5 cm brzeg. Jako ostatnią warstwę, wzdłuż krótszego boku schabu, układamy pasek z suski sechlońskiej.

zwijanie rolady:

Schab ciasno zwijamy zaczynając od boku z suską, obwiązujemy bawełnianym sznurkiem kuchennym, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Roladę okładamy gałązkami rozmarynu i obsypujemy ziarnami pieprzu.

pieczenie:

Pieczemy początkowo pod przykryciem w temperaturze 200℃ przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.

sos:

Zlewamy sos powstały podczas pieczenia schabu. Dodajemy do niego wydrylowane śliwki i wino. Gotujemy do momentu aż owoce zmiękną. Całość blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z bloga „Życie od kuchni”.

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close