Home / Warto posłuchać  / Polska smakuje: dobra żywność

Polska smakuje: dobra żywność

Udostępnij!

Gośćmi Katarzyny Supeł – Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” w dniu 17.04.2019 byli dr Dariusz Rembisz – Członek Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność i pani Grażyna Wiatr z Firmy Wiatrowy Sad.
Reporter Radia Warszawa pytał mieszkańców Warszawy po czym można poznać dobrą żywność oraz czy konsumenci zwracają uwagę na etykiety.
Prowadząca program zadała pytanie Panu dr. Dariuszowi Rembiszowi ze szpitala św. Elżbiety w Warszawie, członek Kolegium Naukowego Programu PDŻ przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi — co to znaczy dobra żywność? Gość podkreśla, że dobre produkty to takie, które spełniają odpowiednie normy jakości oraz są mało przetworzone.
Właścicielka firmy „Wiatrowy Sad” Pani Grażyna Wiatr opowiedziała nam na jakich produktach  firmy znalazł się Znak Programu PDŻ. Przedstawiła metody produkcji solu jabłkowego soku pomidorowego. Pani Grażyna Wiatr podkreśliła, że firma starała się o znak Programu PDŻ, ponieważ produkty z tym znakiem cieszą się dużym zainteresowaniem klientów.
Jabłecznik z sokiem jabłkowym
Ciasto:
250g mąki
125g masła
100g cukru
2 łyżki śmietany 18%
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto kruche. Następnie wykładamy ciasto na godzinę do lodówki, aby się schodziło. Po schłodzeniu  wylepiamy nim dno i boki formy do pieczenia.
 
Masa:
1 kg jabłek
3/4 l. soku jabłkowego
2 budynie śmietankowe
2 łyżki bułki tartej
Z soku jabłkowego i budyni śmietankowych gotujemy masę budyniową. Następnie obrane jabłka kroimy w plasterki i wykładamy na surowe ciasto następnie zalewamy masą budyniową. Cisto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close