Polacy są wierni tradycji – mówią cukiernicy. Tłusty Czwartek to dla nich wyjątkowo pracowity okres. W dalszym ciągu najchętniej sięgamy po pączki z nadzieniem różanym i kruche faworki. Cukiernicy już od kilku dni mają ręce pełne roboty.
Zdaniem cukiernik, Aleksandry Szajnóg w tej kwestii jesteśmy wierni tradycji.
– Pączki z różą są nadal najbardziej popularne, bo to tradycja, a ludzie lubią trzymać się tradycji. Jednak idąc z duchem czasu widać, że ludzie lubią też próbować nowych smaków. Bardzo często pojawiają się takie nietypowe nadzienia jak kajmak, budyń cytrynowy, słony karmel, pistacje czy truskawka z prosecco. Duży napływ różnych kuchni i większa świadomość kulinarna powoduje, że chcemy odkrywać nowe smaki – tłumaczy.
Alkohol w słodyczach nie jest niczym złym.
– Alkohol jest bardzo ważny przy smażonych słodyczach, bo powoduje że nie chłoną one tak tłuszczu. Mały dodatek wódki, spirytusu, czy octu – bo on ze strony chemicznej też jest alkoholem. Jeżeli na alkohol działa wysoka temperatura, to całe te procenty z alkoholu uciekają. Więc nie mamy ani posmaku, ani zawartości alkoholu słodyczach. A jest ten fajny efekt i wpływ alkoholu który powoduje, że wszystko jest takie lekkie i smaczne – dodaje.
Cukiernik poleca także alternatywy dla pragnących nowości.
– Jeżeli ktoś chce zaszaleć w kuchni to polecam spróbować zrobić coś w smakach Toskanii. Są to faworki gdzie mamy delikatny dodatek skórki pomarańczowej i wina marsala do samego ciasta. To daje nam trochę egzotycznego posmaku. Czy cannoli, czyli słodkie, kruche sycylijskie rurki które są nadziewane kremem ricotta z bakaliami czy kandyzowanymi owocami. Polecam także tureckie pączki Lokma, które są głęboko smażone i nasączane syropem cukrowym czy miodowym, przez to są super wilgotne i słodkie – poleca Aleksandra Szajnóg.
Jest to ostatni czwartek karnawału i ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W 2021 roku wypada 11 lutego. W polskich domach obok słodkości przygotowywało się też kiełbasy, kasze, słoniny, skwarki i inne tłuste i sycące potrawy. Były one spożywane przez cały tydzień aż do Ostatków.
Greta Laura Sulik