Home / Wiadomości  / Pracowity czas dla cukierników

Pracowity czas dla cukierników

fot. Greta Laura Sulik

Polacy są wierni tradycji – mówią cukiernicy. Tłusty Czwartek to dla nich wyjątkowo pracowity okres. W dalszym ciągu najchętniej sięgamy po pączki z nadzieniem różanym i kruche faworki. Cukiernicy już od kilku dni mają ręce pełne roboty.

 

Zdaniem cukiernik, Aleksandry Szajnóg w tej kwestii jesteśmy wierni tradycji.

 

Pączki z różą są nadal najbardziej popularne, bo to tradycja, a ludzie lubią trzymać się tradycji. Jednak idąc z duchem czasu widać, że ludzie lubią też próbować nowych smaków. Bardzo często pojawiają się takie nietypowe nadzienia jak kajmak, budyń cytrynowy, słony karmel, pistacje czy truskawka z prosecco. Duży napływ różnych kuchni i większa świadomość kulinarna powoduje, że chcemy odkrywać nowe smaki – tłumaczy.

 

Alkohol w słodyczach nie jest niczym złym.

 

Alkohol jest bardzo ważny przy smażonych słodyczach, bo powoduje że nie chłoną one tak tłuszczu. Mały dodatek wódki, spirytusu, czy octu – bo on ze strony chemicznej też jest alkoholem. Jeżeli na alkohol działa wysoka temperatura, to całe te procenty z alkoholu uciekają. Więc nie mamy ani posmaku, ani zawartości alkoholu słodyczach. A jest ten fajny efekt i wpływ alkoholu który powoduje, że wszystko jest takie lekkie i smaczne – dodaje.

 

Cukiernik poleca także alternatywy dla pragnących nowości.

 

Jeżeli ktoś chce zaszaleć w kuchni to polecam spróbować zrobić coś w smakach Toskanii. Są to faworki gdzie mamy delikatny dodatek skórki pomarańczowej i wina marsala do samego ciasta. To daje nam trochę egzotycznego posmaku. Czy cannoli, czyli słodkie, kruche sycylijskie rurki które są nadziewane kremem ricotta z bakaliami czy kandyzowanymi owocami. Polecam także tureckie pączki Lokma, które są głęboko smażone i nasączane syropem cukrowym czy miodowym, przez to są super wilgotne i słodkie – poleca Aleksandra Szajnóg.

 

Jest to ostatni czwartek karnawału i ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W 2021 roku wypada 11 lutego. W polskich domach obok słodkości przygotowywało się też kiełbasy, kasze, słoniny, skwarki i inne tłuste i sycące potrawy. Były one spożywane przez cały tydzień aż do Ostatków.

 

 

Greta Laura Sulik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close