W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na żeberka w miodzie.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki majeranku otartego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
Marynata:
W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso:
Kawałki mięsa włożyć do miski i obtoczyć w marynacie. Naczynie z mięsem przykryć, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. W trakcie duszenia moża dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNI
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!