Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: potrawka z jelenia

Przepis według świętej Hildegardy: potrawka z jelenia

Udostępnij!

potrawka z jeleniaMięso z sarny czy jelenia są polecane przez świętą Hildegardę. Sarna jest powściągliwa i delikatna a jeleń ma w sobie nadspodziewane ciepło, jedzą czysty pokarm, ich mięso jest dobre dla chorych i zdrowych – pisze święta z Bingen.
Dziczyzna jest chudym mięsem, która wymaga dodatkowej ilości tłuszczu. Łatwo wysycha podczas pieczenia, dlatego dobrze jest używać zamkniętego naczynia a najlepiej dusić je długo w niskich temperaturach. Dobrze komponuje się z cebulą, wytrawnym winem, liściem laurowym i owocami jałowca. Jako dodatki polecamy mus jabłkowy lub orkiszowe kernotto.
Składniki na potrawkę: 500-600g mięsa z jelenia lub sarny, kilka łyżek mąki orkiszowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka masła, 4 cebule, 3 liście laurowe, 10 jagód jałowca, sól kamienna i pieprz kubeba do smaku (można też dać bertram i galgant), 125 ml wody lub wytrawnego wina, pół szklanki śmietany, sok z cytryny, opcjonalnie ocet winny i jabłka.
Mięso kroimy na duże kawałki, usuwamy kości (dobrze jest wcześniej zalać je octem winnym i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce a przed użyciem osuszyć ręcznikiem papierowym). W dużym, żeliwnym garnku rozpuszczamy masło i olej, mięso oprószamy mąką i krótko obsmażamy. Następnie zalewamy je wodą/winem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Po godzinie, półtorej dodajemy cebulę i śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki (można też dorzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka). Doprawiamy sokiem z cytryny, chwilę jeszcze podduszamy (15-20 minut) i gotowe. Jeszcze smaczniejsze odgrzewane następnego dnia.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close