Home / Warto posłuchać  / Polska Smakuje: znak PDŻ

Polska Smakuje: znak PDŻ

Udostępnij!

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w audycji „Polska Smakuje” był Pan Jan Krzysztof Ardanowski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Robert Mikołajczyk z SPGZ LAZUR, który prezentował sery pleśniowe, na których znalazł się znak PDŻ.
Reporter Radia Warszawa pytał mieszkańców Mazowsza pytał o sery pleśniowe.
Pan Minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreśla, że znak Programu PDŻ jest rozpoznawalny na całym świecie. Gość stwierdził, że warto szukać na produktach żywnościowych znaków jakościowych. Minister przedstawił krótką historię znaku PDŻ oraz czym charakteryzują się produkty wyróżnione znakiem. Rozmówca zauważa często producenci zgłaszają do Programu PDŻ kolejne swoje produkty, ponieważ zauważają, że podnosi on renomę firmy. Znak PDŻ gwarantuje bezpieczeństwo i jakość produktu.
Pan Robert Mikołajczyk przedstawił produkty, na których znalazł się znak PDŻ. Tłumaczył czym różnią się poszczególne sery pleśniowe i do czego można je wykorzystać. Rozmówca podkreślił, że warto kupować polskie produkty, ponieważ są to produkty smaczne i wysokiej jakości. Firma SPGR Lazur starała się o znak PDŻ, ponieważ to oznaczenie wzbudza zaufanie klienta.
Zachęcamy do przygotowania sałatki z kiełkami słonecznika i serem pleśniowym LAZUR
Składniki:
· 100 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty w zalewie z suszonymi pomidorami
· 50 g rukoli
· 50 g kiełków słonecznika
· 10-12 pomidorków koktajlowych
Rukolę, kiełki słonecznika, pomidorki umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na połówki. Na talerze wyłożyć rukolę i kiełki. Dodać pomidorki. Kostki sera Lazur Srebrzysty wyjąć z zalewy, rozłożyć na całości. Polać zalewą z suszony.
Przepis pochodzi z Katalogu Poznaj Dobrą Żywność.
Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w programie „Polska smakuje” w każdą środę o godz. 16.40.

 
POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close