W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na chłodnik z wiśni.
Składniki:
2 porcje
600 g wiśni, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki brązowego cukru, laska cynamonu, 6 goździków, 5 gałązek tymianku + do dekoracji, 1 szklanka wody lub wywaru z jarzyn, śmietanka 30% do dekoracji
Przygotowanie:
Wiśnie wydrylować, włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Goździki warto zawinąć w gazę i zawiązać supełek, włożyć do rondelka z wiśniami (ułatwi to wyjęcie goździków przed zmiksowaniem zupy), dodać tymianek.
Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut.
Wyjąć goździki, cynamon i zmiksować na krem, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Podawać ze śmietanką i listkami tymianku.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA CIASTO NA BAZIE SOKU JABŁOWEGO
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!