Home / Bez kategorii  / Polska smakuje – produkty zbożowe

Polska smakuje – produkty zbożowe

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji z cyklu „Polska smakuje” był Tadeusz Szymańczak – Rzecznik Prasowy Polskiego Związku Producentów roślin Zbożowych, który opowiedział o produkcji mąki w Polsce. 

 

Uczestnicy sondy przeprowadzonej na ulicach Warszawy podkreślają, że wybierając mąkę oraz produkty zbożowe zwracają uwagę na kraj pochodzenia i gdy tylko jest to możliwe sięgają po produkty polskie. W ten sposób wspierają polskich rolników i gospodarkę.

 

Jak podkreśla gość, aby mąka mogła zostać oznaczona znakiem PRODUKT POLSKI, musi być wyprodukowana ze zboża uprawianego na terenie Polski i przetwarzana także na terenie naszego państwa. W Polsce produkowana jest m.in. mąka pszenna, żytnia, orkiszowa czy kukurydziana.

 

Występuje wiele typów mąki. Typ mąki określa jej  przydatność do określonego celu, w jakim chcemy jej użyć. Możemy wyróżnić mąki przeznaczone do wypieku chleba (typ 750), bułek (typ 500) czy ciasta (typ 450), mąkę uniwersalna (typ 480), mąki graham i  wiele innych.

 

Tadeusz Szymańczak prosi, żeby wybierać mąkę oznaczoną znakiem PRODUKT POLSKI, ponieważ wtedy mamy gwarancję wysokiej jakości produktu oraz wspieramy polską gospodarkę i polskich producentów.

 

 

Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org

Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close