Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska Smakuje” był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski oraz Katarzyna Pusa z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.
Podczas sondy ulicznej prowadzonej przez Mikołaja Michaleckiego, uczestnicy odpowiadali na pytanie „Czy Polacy marnują żywność oraz jak zapobiec temu zjawisku?”
Minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreśla, że marnowanie żywności jest dużym problem zarówno w Polsce jak i na świecie. W Polsce marnowane jest ok. 30% żywności. Gość podkreśla, że trzeba zachować zdrowotny rozsądek w kupowaniu i wykorzystywaniu żywności. Jednym ze sposobów na racjonalne zakupy jest przygotowywanie listy zakupów. Minister proponuje kupować mniej żywności, ale za to wysokiej jakości.
Przedstawicielka Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole zaprezentowała produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole, które otrzymały znak Programu PDŻ. Gość podkreśla, że znak PDŻ daje konsumentom gwarancję najwyższej jakości produktów.
ZUPA KREM z pomidorów i papryki
Składniki:
. 6 szt. papryki czerwonej
. 1 kg słodkich pomidorów
. 1/4 szklanki oliwy
. 1 szklanka śmietany 18%
. 1 1/2 l bulionu warzywnego
. 1 mały seler naciowy
. papryka słodka i ostra w proszku
. sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę świeżą upiec, usunąć skórkę i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Posiekać selera. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć selera i zalać bulionem warzywnym, gotować warzywa do miękkości. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory, zagotować, zmiksować i odparować. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać ciągle podgrzewając. Doprawić według uznania.
Przepis pochodzi katalogu PDŻ 2018.