Jak wzmocnić swoją odporność w dobie koronawirusa?
Liczba dziennych zakażeń koronawirusem w Polsce nadal jest bardzo wysoka. We wtorek 3 listopada odnotowano niemal 20 tys. kolejnych przypadków. Tylko na Mazowszu było prawie 3 tys. zachorowań. Jak zadbać w tym czasie o swoje zdrowie?
Dietetyk dr Zofia Ciecierska podkreśliła w poranku „Siódma9”, że najważniejsze jest zdrowe odżywianie.
– Zdrowemu odżywianiu należy przyznać pierwsze miejsce wśród sposobów podnoszenia czy wzmacnianie odporności, ale to nie wszystko. Bardzo ważne jest wysypianie się, dbanie o odpoczynek, ograniczenie wszelkiego rodzaju używek, szczególnie alkoholu, kawy, tytoniu. Poza tym aktywność fizyczna jest niezwykle ważna – mówi dr Zofia Ciecierska.
Bardzo destrukcyjny dla odporności jest przewlekły stres.
– System odpornościowy jest ściśle związany z systemem nerwowym. A jeśli chodzi jeszcze o dietę, to powinniśmy spożywać więcej warzyw i owoców, ograniczyć spożycie mięsa, pokonywać chociażby słabość do słodyczy. Należy też pamiętać o jedzeniu tłustych ryb, codziennym spożywaniu sfermentowanych produktów mlecznych, kiszonek – dodała dr Zofia Ciecierska.
Dietetyk dodała, że warto pamiętać, by chociaż trzy razy w tygodniu udać się na spacer oraz stosować m.in.: naturalne antybiotyki i zioła wzmacniające odporność.
Dietetyk dr Zofia Ciecierska:
Krzysztof Jędrasik