Home / Wiadomości  / Znamy zwycięzcę 18. Konkursu Chopinowskiego

Znamy zwycięzcę 18. Konkursu Chopinowskiego

fot. PAP/Wojciech Olkuśnik

Kanadyjczyk Bruce Xiaoyu Liu (czyt. Brus Sziaou Liu) otrzymał pierwszą nagrodę 18. Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego. Werdykt jury ogłoszono w nocy w Filharmonii Narodowej.

 

Pianista po ogłoszeniu wyników był niezwykle wzruszony. Jak powiedział zagranie Chopina na tej prestiżowej scenie w Warszawie to jedna z najlepszych rzeczy jaką można sobie wymarzyć.

 

Jestem naprawdę zaszczycony tą nagrodą. Dziękuję za zaufanie jury, wsparcie publiczności, ciepło i oczywiście rodzinie i przyjaciołom – dodał.

 

Drugie miejsce otrzymali ex-aequo Alexander Gadjiev reprezentujący Włochy i Słowenię oraz Kyohei Sorita z Japonii. Gadjiev został też doceniony za najlepsze wykonanie sonaty. Laureatem trzeciej nagrody został Martin Garcia Garcia z Hiszpanii. Otrzymał on też nagrodę za najlepsze wykonanie koncertu. Najwyżej z Polaków oceniony został Jakub Kuszlik na czwartym miejscu. Otrzyma on też nagrodę za najlepsze wykonanie mazurków. Ex-aequo z Polakiem czwarte miejsce otrzymała Japonka Aimi Kobayashi. Kolejne nagrody otrzymali: piątą – Leonora Armellini z Włoch, a szóstą – J J Jun Li Bui z Kanady.

 

Dyrektor konkursu i Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina Artur Szklener zapowiedział, że wszyscy laureaci wystąpią wieczorem (godzina 19.00) podczas uroczystego koncertu w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej. Dodał, że każdy z nich zagra krótki recital solowy, a zwycięzca Bruce (Xiaoyu) Liu wykona pełny koncert e-moll Fryderyka Chopina z towarzyszeniem Orkiestry Filharmonii Narodowej pod batutą Andrzeja Boreyki. W Teatrze Wielkim – Operze Narodowej odbędzie się też gala wręczenia nagród.

 

Kolejne koncerty laureatów odbędą się w piątek i sobotę w Filharmonii Narodowej w Warszawie.

 

IAR

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close