„Najpiękniejszy McDonalds w Polsce” – tak mówi inwestor o swoim projekcie w budynku przy ulicy Radzymińskiej 94a. Pod koniec stycznia w dziewiętnastowiecznym zabytku otworzyła się kolejna filia restauracji fast food.
– Każdym pozytywnym zjawiskiem jest mądra ingerencja w zabytki. Dobry projekt może sprawić, że budynek staje się częścią ogółu – powiedział w „Rundzie Pytań” Społeczny Opiekun Zabytków, Daniel Echaust.
– Absolutnie wielkie brawa dla inwestora, który w bardzo dobry sposób wzmocnił, osuszył, zaadoptował i zrobił z tego restauracje – dodał stołeczny przewodnik.
W budynku przy ulicy Radzymińskiej przez lata mieszkali pracownicy Polskich Kolei Państwowych. Wykonany z czerwonej cegły zabytek nie został zniszczony w trakcie II wojny światowej, a ostatnich mieszkańców wykwaterowano z niego w 2008 roku.
Rozmowa Piotra Otrębskiego z Danielem Echaustem, Społecznym Opiekunem Zabytków:
Greta Laura Sulik