Home / Wiadomości  / Wręczenie nagrody „Srebrna Piszczałka”

Wręczenie nagrody „Srebrna Piszczałka”

Wręczenie nagrody „Srebrna Piszczałka”

W niedzielę, 18 sierpnia o godzinie 16:00 w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela przy ul. Świętojańskiej w Warszawie profesor Mieczysław Tuleja zostanie uhonorowany nagrodą Srebrna Piszczałka”. Wyróżnienie jest przyznawane przez Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski za wybitne zasługi oraz wkład w rozwój muzyki sakralnej w Polsce.

 

 

Prof. Mieczysław Tuleja to wybitny krakowski organista i pedagog – mówi dyrektor Fundacji 'Festiwal Muzyki Sakralnej’ Przemysław Kapituła.

 

 

W tym roku laureatem jest profesor Mieczysław Tuleja z Krakowa. Jest to wychowawca wielu pokoleń organistów krakowskich. W zasadzie, jak się wyjdzie do krakowskiego kościoła i zapyta się o profesora Tuleję, to go wszyscy znają. To jest największy jego wkład w rozwój tej właśnie muzyki sakralnej, że te następne pokolenia są kształcone na wysokim poziomie, że tworzą jakąś rodzinę i dalej muzyka sakralna może się rozwijać – dodaje Przemysław Kapituła.

 

 

Nagroda zostanie wręczona już po raz 25. Wśród nagrodzonych znaleźli się m.in. prof. Stefan Stuligrosz, prof. Zofia Konaszkiewicz czy prof. Jerzy Erdman.

 

 

Laureatami jest wielu muzyków, którzy może nie tylko działali w muzyce sakralnej, ale dla muzyki sakralnej coś specjalnego zrobili. Takim pierwszym laureatem był profesor Stuligrosz 25 lat temu, w 2000 roku. Fantastyczny dyrygent, który przez wiele lat pielęgnował muzykę sakralną, chóralna, orkiestrowo-chóralną i oratoryjną – podkreśla dyrektor.

 

 

Nagroda zostanie wręczone przez Abp. Tadeusza Wojdę podczas koncertu Piotra Rachonia w ramach 31. Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej „Organy Archikatedry”.

 

 

BB.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close