Home / Warto posłuchać  / Wielkanocne przepisy z Domu pod Dobrymi Aniołami

Wielkanocne przepisy z Domu pod Dobrymi Aniołami

fot. wikipedia.org

Czy zastanawiali się Państwo, jakie potrawy zagoszczą na Waszym świątecznym stole? Z pomysłami na wielkanocne specjały przychodzi Hanna Pękacka z Domu pod Dobrymi Aniołami.

 

Przepis na żurek

 

Składniki:

 

. 500 g białej kiełbasy

. 150 g boczku wędzonego

. 3 cebule

. 800 ml zakwasu

. suszone grzyby

. 3 łyżki masła

. 2 l wody

. 250 ml gęstej słodkiej śmietany

. 2 l wody

. 3 liście laurowe

. Ziele angielskie

. Sól

. Pieprz

. Majeranek

. 5 jajek ugotowanych na twardo

 

 Sposób przygotowania:

 

Białą kiełbasę gotujemy w wodzie. W międzyczasie podsmażamy cebulę na maśle oraz boczek. Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie wlewamy zakwas i gotujemy około 10 minut.

 

Na koniec ugotowany żurek zaprawiamy śmietaną, dodajemy podsmażony boczek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

 

Na głębokim talerzu układamy białą kiełbasę oraz jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem i posypujemy pietruszką lub kolendrą.

 

Życzymy smacznego!

 

Przepis na żurek Hanny Pękackiej z Domu pod Dobrymi Aniołami:

 

To nie koniec  – już w najbliższy wtorek i środę podamy przepisy na inne pyszne, świąteczne dania. Zostańcie z nami. Zapraszamy.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close