Czy zastanawiali się Państwo, jakie potrawy zagoszczą na Waszym świątecznym stole? Z pomysłami na wielkanocne specjały przychodzi Hanna Pękacka z Domu pod Dobrymi Aniołami.
Przepis na żurek
Składniki:
. 500 g białej kiełbasy
. 150 g boczku wędzonego
. 3 cebule
. 800 ml zakwasu
. suszone grzyby
. 3 łyżki masła
. 2 l wody
. 250 ml gęstej słodkiej śmietany
. 2 l wody
. 3 liście laurowe
. Ziele angielskie
. Sól
. Pieprz
. Majeranek
. 5 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotujemy w wodzie. W międzyczasie podsmażamy cebulę na maśle oraz boczek. Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie wlewamy zakwas i gotujemy około 10 minut.
Na koniec ugotowany żurek zaprawiamy śmietaną, dodajemy podsmażony boczek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na głębokim talerzu układamy białą kiełbasę oraz jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem i posypujemy pietruszką lub kolendrą.
Życzymy smacznego!
Przepis na żurek Hanny Pękackiej z Domu pod Dobrymi Aniołami:
To nie koniec – już w najbliższy wtorek i środę podamy przepisy na inne pyszne, świąteczne dania. Zostańcie z nami. Zapraszamy.