Home / Wiadomości  / W warszawskich lasach zaczyna się wiosna

W warszawskich lasach zaczyna się wiosna

W warszawskich lasach zaczyna się wiosna
fot. Miasto Stołeczne Warszawa/facebook

Do końca kalendarzowej zimy zostało jeszcze 21 dni. Biorąc pod uwagę średnią dobową temperaturę powietrza, mamy już klimatyczną wiosnę. Pierwsze jej oznaki można zaobserwować już w stołecznych lasach.

 

Z zimowego snu budzą się rośliny, zauważyć można pierwsze liście i kwiaty.

 

Pojawiają się leszczyny, nawet niektóre poprzekwitały. Mogą pojawić się też olsze, mają bardzo podobne kwiatostany. Zaraz widoczne będą także u topoli. To gatunki, które pojawiają się najwcześniej, ale na wiele i tak musimy długo poczekać – mówi Bartosz Popczyński z Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Warszawie.

 

Oznaki wiosny można nie tylko zobaczyć, ale też usłyszeć.

 

Ptaki już oczywiście śpiewają. Pierwsze ptaki zaczynają się odzywać w styczniu. Na przykład bogatki, przy mrozie potrafią już wiosennie delikatnie podśpiewywać. Ale już oczywiście wiele ptaków śpiewa swoim charakterystycznym wiosennym śpiewem. Dwunastego lutego słyszałem taki pełny śpiew kosa, który zaznaczał swoje terytorium. Sowy też się nawołują, żeby to usłyszeć, trzeba wybrać się na spacer po zmroku – dodaje nasz rozmówca.

 

Wiosnę zauważają także grzybiarze.

 

Wiosną również pojawiają się grzyby – na przykład wodnicha marcowa. Co prawda to jest bardzo rzadki grzyb i występuje na niewielu stanowiskach w Polsce, ale również warto o tym pamiętać. Lubię powtarzać, że prawdziwy grzybiarz zbiera grzyby przez cały rok i właśnie można chociażby taką wodnichę zaobserwować – informuje Bartosz Popczyński.

 

Najwcześniej, bo już w piątek 1 marca rozpocznie się wiosna meteorologiczna. Początek wiosny astronomicznej to 20 marca, kalendarzowa nadejdzie dzień później.

 

Wojciech Dudkowski

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close