Radiowa Kapsuła Czasu. Daj się wpisać w historię.

Home / Warto posłuchać  / Trwa II etap Konkursu Chopinowskiego

Trwa II etap Konkursu Chopinowskiego

fot. PAP/Leszek Szymański

II etap XVIII Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego w Warszawie trwa. Aż 45 wykonawców stoi przed wyzwaniem zagrania recitalu, z obowiązkowymi: walcem i polonezem. To reprezentanci z 14 krajów. Między innymi, 9 z Polski, 8 z Japonii, 7 z Chin oraz 5 z Włoch.

 

Mieliśmy dłuższą przerwę pomiędzy konkursami, ale paradoksalnie było mniej czasu na przygotowanie – mówił na antenie Radia Warszawa Aleksander Laskowski z Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

 

Przełożenie konkursu to jest bardzo wiele rozmaitych działań. To jest życie w niepewności. Szczęśliwie dla nas, filharmonia jest pełna. Na naszym kanale YouTube padł rekord. Występ japońskiego pianisty obejrzało jednocześnie 5 tysięcy osób z całego świata. My się cieszymy, że to tak wygląda. Chopin, zarówno w Polsce, jak i na świecie, znajduje tylu namiętnych wielbicieli – mówił w poranku „Siódma9” Aleksander Laskowski.

 

Jak podkreślał Aleksander Laskowski, Konkurs Chopinowski ma charakter globalny.

 

To widzimy, między innymi obserwując statystyki wejść na stronę internetową. Jest także ogromne zainteresowanie mediów i znakomitych dziennikarzy akurat tym wydarzeniem artystycznym -mówił Aleksander Laskowski.

 

Kolejny III etap konkursu rozpocznie się 14 października.

 

Pierwszy Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie odbył się w 1927 roku. Został powołany z inicjatywy prof. Jerzego Żurawlewa, polskiego pianisty i pedagoga. Organizatorem Konkursu było Warszawskie Towarzystwo Muzyczne. Konkurs odbył się w Filharmonii Warszawskiej. Wzięło w nim udział 26 pianistów z ośmiu krajów.

 

Aleksander Laskowski:

 

 

Jakub Panak

Radiowa Kapsuła Czasu. Daj się wpisać w historię.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close