Home / Wiadomości  / Trujące wieści

Trujące wieści

Trujące wieści
Fot. demagog

Sezon grzybobrania trwa w najlepsze. Niestety, obok zbierania borowików, podgrzybków czy maślaków pojawił się nowy, bardzo niepokojący trend. Coraz więcej osób zaczyna zbierać muchomora. Wabi swoim kolorem i zapachem jednak kontakt z nim może okazać się śmiertelny.

 

W internecie można kupić wysuszone kapelusze, maści czy nalewki z tych grzybów, ale ich spożycie może spowodować między innymi wymioty, biegunkę, trudnościami w oddychaniu, a nawet śmierć. Jak mówi zastępca rzecznika Naczelnej Izby Lekarskiej, Iwona Kania – muchomor jest trujący, a namawianie do jego spożycia jest szkodliwe dla zdrowia publicznego.

 

W social mediach pojawiają się filmiki zachęcające do użycia takich grzybów. Nawet ktoś polecał taki grzyb jako regenerujący korę mózgową, więc jest to totalny tzw. fake news i tutaj myślę, że wszyscy naukowcy zgodzą się z tym, że powielanie też takich danych jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia publicznego – dodaje Iwona Kania.

 

Takie eksperymenty śmiertelne zagrożenie.

 

Takie grzyby wykazują toksyczność względem układu pokarmowego, układu krwionośnego i uszkodzenia jeśli chodzi o układ nerwowy. Te grzyby wykazują tak zwane działanie psychoaktywne, czyli osoba, która je spożyje, może mieć pewnego rodzaju wizje, halucynacje i wskutek tych halucynacji też podejmować pewne niebezpieczne zachowania – zaznacza ekspert.

 

Jak ostrzega Iwona Kania – nie należy spożywać grzybów niewiadomego pochodzenia.

 

Jeśli nie jesteście pewni, czy ten grzyb, który nawet sami gdzieś w weekend zebraliście jest jadalny, to stacje sanitarne posiadają tzw. pogotowie grzybowe. Konsultacje można odbyć i na własną rękę nie podejmować pewnych decyzji, bo chcąc dobrze możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu – podkreśla Iwona Kania.

 

Ten problem dotyka także inne kraje europejskie. W Polsce każdego roku dochodzi do kilkuset ostrych przypadków zatruć grzybami.

 

Bernadeta Bajor

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close