Home / Wiadomości  / Święcenia diakonatu

Święcenia diakonatu

Święcenia diakonatu

Ośmiu kolejnych kleryków piątego roku diecezjalnego seminarium duchownego przyjęło święcenia diakonatu. Udzielił ich biskup Jacek Grzybowski w parafii św. Jana Kantego w Legionowie.

 

Biskup pomocniczy diecezji warszawsko-praskiej przypominał w homilii historię pierwszych diakonów.

 

Kiedy czytamy obecny zarówno w Dziejach Apostolskich jak i w Listach Apostolskich opis posługi w pierwszym Kościele, to pojawia się dość wcześnie konieczność pomocniczej służby, wobec tego co czynią Apostołowie – głoszenie Słowa Bożego, czyli głoszenie prawdy o życiu, śmierci, zmartwychwstaniu, wniebowstąpieniu i mocy bożej Pana Jezusa, jest pierwszym zadaniem Kościoła – mówił.

 

Mieli oni wykonywać posługę miłosierdzia.

 

We wspólnotach pojawił się także problem realizowania posługi miłosierdzia, czyli opieki nad osobami chorymi, starszymi i wdowami, które nie miały utrzymania. Sprzeczki i kłótnie związane z próbą realizowania tego miłosiernego nakazu Pana Jezusa sprawiły, że starsi ustanowili mężczyzn, którzy mieli realizować głównie tę posługę, posługę miłosierdzia, pomocy i opieki – podkreślał bp Grzybowski.

 

Diakoni musieli być także prawymi i dobrymi ludźmi.

 

W pierwszym Kościele zatem diakonat rozpoznawany jako pomocnicza służba, nie tyle w głoszeniu słowa, ile w relacji do wspólnoty. Jednak św. Paweł, który zna już posługę diakonów w różnych gminach, wyraźnie mówi iż, ten kto ma być diakonem ma również być dobrym, prawym człowiekiem – dodał.

 

Na diakonów zostali wyświęceni: kl. Radosław Chilimoniuk, kl. Mateusz Kania, kl. Mariusz Kowalski, kl. Przemysław Misior, kl. Mateusz Proczek, kl. Kazimierz Siewko, kl. Paweł Szmytkowski, kl. Sławomir Żero.

 

Greta Laura Sulik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close