Adwent z Radiem Warszawa

Home / Wiadomości  / Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności

fot. pixabay.com

Żywność darem dla naszych braci i sióstr. Obchodzimy Światowy Dzień Żywności. W walce z głodem pomaga między innymi Caritas Polska.

 

Diecezjalne oddziały organizacji i parafie prowadzą ok. 800 jadłodajni i punktów wydawania żywności w całym kraju. Placówki korzystają z produktów pozyskiwanych w ramach różnych programów Caritas. Jednym z nich jest „Spiżarnia Caritas”.

 

Odbieramy pełnowartościowe produkty żywnościowe z pojedynczych sklepów i z sieci handlowych, z którymi mamy podpisane umowy. Staramy się odbierać je jeden lub dwa dni przed końcem ważności tak, by odbierając je wieczorem, następnego dnia można było przygotować z nich posiłki w jadłodajniach albo rozdzielić je w paczkach dla potrzebujących. W program zaangażowanych jest ok. 1600 wolontariuszy, to jest 500 zespołów w całym kraju. Rozdają paczki mniej więcej każdego dnia lub co drugi – trzeci dzień – mówiła koordynatorka programu Spiżarnia Caritas Magdalena Masiak.

 

Caritas bierze udział w unijnym Programie Operacyjnym Pomocy Żywnościowej, dzięki któremu pomoc w postaci paczek i posiłków otrzymuje rocznie ok. 280 tys. osób. Do potrzebujących trafia także żywność ofiarowana podczas corocznych zbiórek organizowanych pod hasłem „Tak. Pomagam!” w sklepach dużych sieci i w małych placówkach handlowych. Najbliższa zbiórka zaplanowana w dniach 3–4 grudnia.

 

Dochodzi do tego dystrybucja żywności pochodzącej z Agencji Rezerw Materiałowych i Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych (w tym roku to ponad 900 ton żywności) oraz szereg lokalnych inicjatyw, związanych m.in. z organizacją Wigilii Caritas w poszczególnych miastach.

 

Druga strona medalu to konieczność ograniczenia marnowania żywności. Kluczem do rozwiązania problemu jest zmiana postaw konsumenckich, o którą Caritas zabiega różnymi sposobami.

 

Z sieciami handlowymi przygotowujemy różnego rodzaju aktywności, kampanie informacyjno-edukacyjne. Mają one uświadamiać, że każda decyzja, lepsze przechowywanie żywności, pomyślenie o tym, jak robić zakupy, zastanowienie się, ile gotujemy, żeby to nie było za dużo, żeby nie zostawało i nie wyrzucać, że każdy nasz codzienny wybór ma wpływ na środowisko, na to, że być może marnujemy energię, wodę i pracę ludzką, która została włożona w wytworzenie tej żywności – dodała Magdalena Masiak.

 

Jak wynika z danych publikowanych przez Instytut Ochrony Środowiska, w Polsce wyrzuca się co roku 5 mln ton żywności, z czego 60 proc. marnuje się w gospodarstwach domowych. Wśród głównych przyczyn są błędy konsumentów, takie jak przeoczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże.

 

Agata Pniewska, caritas.pl

Adwent z Radiem Warszawa

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close