Home / Wiadomości  / Susza hydrologiczna w stolicy. Promy nie kursują

Susza hydrologiczna w stolicy. Promy nie kursują

Susza hydrologiczna w stolicy. Promy nie kursują
fot. PAP/Leszek Szymański

W stolicy występuje susza hydrologiczna – informuje Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. 6 sierpnia stan wody w Wiśle w Warszawie wynosi 39 centymetrów. Z tego powodu zostały wstrzymane kursy promów pływających przez rzekę.

 

Obecnie stan wody Wisły układa się w niskiej strefie i wynosi dokładnie 39 cm. Wczoraj (05.08.) ten stan wody wynosił 38 cm i był to najniższy zanotowany stan w 2024 roku. Nie był on jednak najniższy do tej pory zanotowany. Ten wynosi 26 cm. Taką sytuację mieliśmy w sierpniu 2015 i 2018 roku. Jednak ten niski stan wody utrzymuje się już tak naprawdę od początku maja – informuje IMGW.

 

Taka sytuacja powoduje, że promy przewożące warszawiaków i turystów na drugi brzeg Wisły przestały kursować.

 

„Wilga”, „Słonka” i „Pliszka” czekają, aż podniesie się lustro wody w Wiśle. Trudno określić jak długo to będzie trwało. Na bieżąco stan wody jest sprawdzany. Kiedy będzie odpowiednio wysoki promy normalnie wrócą na swoje trasy – mówi Tomasz Kunert z Zarządu Transportu Miejskiego.

 

Sytuacja na warszawskim odcinku Wisły jest uzależniona od opadów na południu Polski.

 

Dziś stan wody Wisły układa się w niskiej strefie, wynosi dokładnie 39 cm. To opady determinują właśnie sytuację na to, która dzieje się w Warszawie na Wiśle. No niestety okazuje się, że tych opadów brakuje, a tak naprawdę wysoka temperatura powoduje większe parowanie. I trzeba to nazwać po imieniu – to jest to susza, susza hydrologiczna – mówi Grzegorz Walijewski z IMGW.

 

Jak dodał Grzegorz Walijewski, w tym tygodniu maksymalna temperatura w kraju wyniesie nawet 34 stopnie Celsjusza.

 

Krzysztof Jędrasik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close