Home / Wiadomości  / Przyznano nagrody w konkursie „Smak Ekologicznej Żywności”

Przyznano nagrody w konkursie „Smak Ekologicznej Żywności”

fot. arch. UMWM/mazovia.pl

Zakończyła się XVIII edycja konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”. Podczas konferencji przyznano nagrody tegorocznym laureatom. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół podstawowych. Spośród nich wyłoniono 11 uczestników.

 

Frekwencja była bardzo wysoka, mimo tego, że konkurs odbywał się w formule online. Będziemy dążyli do tego, żeby powrócić do formy stacjonarnej, która nie generuje problemów związanych z połączeniem – mówi Daniel Łaga z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.

 

Ponadto, coraz więcej młodych ludzi jest zainteresowanych ekologią, rolnictwem i produkcją żywności – dodaje.

 

To są kwestie szczególnie ważne dla naszego życia. Jedzenie żywności typu „fast food” generuje liczne problemy zdrowotne, które odczuwamy dopiero po 20 roku. Ekologiczna żywność sprawia, że nasz organizm reaguje w zupełnie inny sposób. Pracuje prawidłowo i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne – mówi Daniel Łaga.

 

Podczas uroczystej gali laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody – laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki z wbudowanym mikrofonem.

 

Laureatami XVIII edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności” zostali:

 

Kategoria klas IV-VI

 

I miejsce (ex aequo)
Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)
Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu
Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu

 

II miejsce (ex aequo)
Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie
Piotr Łapiński, Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie

 

III miejsce
Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu

 

Kategoria klas VII-VIII

 

I miejsce
Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)

 

II miejsce
Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie

 

III miejsce (ex aequo)
Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie
Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach
Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach

 

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” organizowany jest od 18 lat, a od 10 – w formie olimpiady wiedzy. Biorą w nim udział dzieci z klas IV-VI oraz VII-VIII szkół podstawowych. Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy. I etap odbywa się w szkołach. Wyłonieni w nim  przedstawiciele z każdej grupy wiekowej przechodzą do etapu II, w którym mierzą się z testem składającym się z 30 pytań. Celem konkursu jest zapoznanie się uczestników z tematyką związaną z zasobami ekologicznej żywności oraz postępującymi zmianami klimatu.

 

Jakub Panak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close