Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: sznycle cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Przepis według świętej Hildegardy: sznycle cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Przepis według świętej Hildegardy: sznycle cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Sznycle cukinioweDanie wegetariańskie i bezglutenowe, a jednak zgodne ze wskazówkami świętej Hildegardy.
Składniki: 250g cukinii, 1 jajko (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu), 2-3 łyżki mąki z kasztanów, 8 łyżek „bułki tartej” z ciecierzycy (wystarczy zmielić w młynku do kawy lub termomiksie suche ziarna), 2 ząbki czosnku (jeden do dressingu, drugi do panierki), olej słonecznikowy do smażenia, plus sałata z dressingiem (olej, ocet winny/sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zioła do smaku) i kilkoma łyżkami ugotowanymi ziaren ciecierzycy, sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, galgant
Ziarna ciecierzycy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej zalać je na noc), potem odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Cukinię myjemy, kroimy pod skosem na cienkie, długie plastry, solimy i odkładamy.
Suchą ciecierzycę (nie tę namoczoną czy ugotowaną!) mielimy w młynku do kawy lub termomiksie na „bułkę tartą” (można też użyć mąki z ciecierzycy lub fasoli, ale panierka będzie wtedy mniej chrupiąca).
Sałatę myjemy i osuszamy. Z oleju, octu winnego (soku z cytryny, czosnku) i ziół przyrządzamy winegret. Doprawiamy go solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Jajko rozkłócamy z przyprawami (szczypta soli, pieprzu, bertram, macierzanka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Plastry cukinii obtaczamy lekko w mące z kasztanów jadalnych, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, solidnie dociskając całość w panierce. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na złotobrązowo. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sałatą polaną winegretem i posypaną kulkami gotowanej cieciorki.
W wersji tradycyjnej można użyć orkiszowej mąki, bułki tartej i gotowanych ziaren orkiszu.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close