Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: słodkie bułeczki orkiszowo-kasztanowe

Przepis według świętej Hildegardy: słodkie bułeczki orkiszowo-kasztanowe

Udostępnij!

drozdzowkiKasztany jadalne, tak lubiane przez świętą Hildegardę, są u nas raczej trudno dostępne. Przyjaźń z nimi rozpocznijmy więc od zakupu kasztanowej mąki. Dodając ją stopniowo do słodkich wypieków: bułeczek, naleśników, gofrów, oswoimy się z ich słodkawym, mączystym, lekko orzechowym smakiem.
Składniki: 200g mąki z kasztanów jadalnych, 400g białej mąki orkiszowej (typ 450 lub 630), 2 saszetki suszonych drożdży (14g), 1 łyżka miękkiego masła (śmietanowego lub kokosowego), szczypta soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 1 łyżka surowego cukru trzcinowego (można dać mniej lub wcale), szczyptę mielonych goździków, galgantu i cynamonu, 1 szklanka ciepłego mleka (zamiennie można użyć migdałowego lub wody), bakalie: skórka pomarańczowa, pokrojone drobno daktyle, na polewę: trzcinowy puder i sok z pomarańczy.
Mąki, drożdże, sól, ciepłe mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy bakalie (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Ciasto wyjmujemy na blat i zagniatamy aż będzie lekkie i elastyczne, podsypując niewielką ilością mąki.
Wyrobione zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę (lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość).
Następnie jeszcze raz krótko je wyrabiamy i odrywając po kawałku toczymy z niego bułeczki. Układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Surowe bułki odstawiamy na 15-30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy na jego dno żaroodporną miseczkę z ciepłą wodą. Bułki pieczemy 15-20 minut na złocisty kolor. Studzimy na kracie.
W garnuszku mieszamy puder trzcinowy z odrobiną soku z pomarańczy na gęstą, cukrową masę. Polewamy nim wystudzone bułeczki i posypujemy bakaliami.
Wszystkiego smacznego!

shares

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close