Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: rosół hyzopowy z kluskami z macy

Przepis według świętej Hildegardy: rosół hyzopowy z kluskami z macy

Przepis według świętej Hildegardy: rosół hyzopowy z kluskami z macy

rosol hyzopowyChłodną jesienią i zimą, w chorobie czy rekonwalescencji chętnie sięgamy po rosół z kury. Z hyzopem i kulkami macy będzie nie tylko pełnowartościowy, ale też pyszny i sycący.
Składniki na rosół: 1 kura rosołowa (wiejska zagrodowa, można dodać również 250g cielęciny), 2 cebule (dobrze jest wcześniej opalić je nad ogniem), 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 korzenia selera, 1 bulwę kopru włoskiego, 1 łyżeczkę bertramu, 1 łyżkę stołową suszonego hyzopu, 1 łyżeczkę macierzanki, sól i pieprz kubeba do smaku, natkę pietruszki do dekoracji.
Mięso drobiowe (i cielęcinę – jeśli się na nią zdecydowaliśmy) myjemy w zimnej wodzie i gotujemy w dużym garnku w 2 – 2 i pół litra wody wraz z pokrojonymi na duże kawałki warzywami, przepołowionymi ząbkami czosnku, bertramem, hyzopem i macierzanką. Dodajemy niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu i sól. Redukujemy ogień i gotujemy przez dwie do trzech godzin. Następnie rosół przecedzamy przez drobne sito.
Składniki na kluski z macy: 1 szklanka mąki orkiszowej, 2/3 szklanki zimnej wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej z kamieniem winnym), 50g niesolonego masła roztopionego i przestudzonego, 1 jajko (od kury z tradycyjnego chowu) rozmącone, drobno posiekany koperek, szczypta soli i pieprzu.
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy zimnej wody i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy widelcem jajko i łączymy z roztopionym, przestudzonym masłem. Wlewamy masę do mąki wraz posiekanym drobno koperkiem i mieszamy (jeśli wyjdzie bardzo rzadka możemy dosypać trochę mąki). Pozostawiamy 20 minut do spęcznienia.
Ponownie podgrzewamy rosół. Z ciasta wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującego się rosołu (można też nabierać ciasto łyżeczką i zanurzać je w wywarze). Jak wypłyną gotujemy jeszcze minutę i wyjmujemy.
Rosół podajemy z kawałkami marchewki, mięsa i kluskami z macy, posypany natką pietruszki (zarówno kulki z macy, jak i rosół możemy zamrozić).
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close