Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: orkiszowe zacierki z sosem jabłkowym

Przepis według świętej Hildegardy: orkiszowe zacierki z sosem jabłkowym

Udostępnij!

bl_zacierki_jablkowe2_-_danieDzieci, które chętnie asystują w kuchni można zaprosić do robienia zacierek. To doskonała nauka dla ich zmysłów i rączek, a własna produkcja zawsze lepiej smakuje.
Składniki na ciasto: 1 szklanka białej mąki orkiszowej (można zmieszać z odrobiną razowej), 1/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego, szczypta cynamonu, galgantu, soli kamiennej bez antyzbrylaczy, składniki na sos: dwie szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek, 2-4 łyżki wody, 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny, 1-2 łyżeczki surowego cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu
bl_zacierki_jablkowe1_-_skladniki
Jabłka zagotowujemy na gęsty mus z wodą, sokiem, cukrem i cynamonem. W ten sam sposób możemy również zrobić sos pigwowy, malinowy, agrestowy albo porzeczkowy.
Składniki na ciasto mieszamy w misce aż się połączą. Wyjmujemy na blat, chwilę zagniatamy i formujemy zacierki: w dłoniach lub na blacie zwijamy cienkie wałeczki, następnie rwiemy je lub kroimy na małe kluski. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 6-7 minut. Podajemy z łyżeczką klarowanego masła i musem jabłkowym.
 
 
 
 
 
 
ZAPROSZENIE NA SYMPOZJUM
Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy serdecznie zaprasza na sympozjum „Ciesz się zdrowiem zimą dzięki świętej Hildegardzie”, które odbędzie się w niedzielę 22 listopada w auli klasztoru Dominikanów na Służewie.
Prelegenci w swoich wykładach przedstawią najważniejsze aspekty medycyny naturalnej inspirowane dziełami świętej Hildegardy, usłyszeć będzie można również o teologicznych podstawach medycyny i postu.
W trakcie sympozjum będzie także okazja powrotu do zapomnianej już metody leczenia bańkami lekarskimi.
Sympozjum rozpocznie się 22 listopada o godzinie 12.00. Przewidywane zakończenie o godzinie 15.30.
Zgłoszenia pod numerem 22 633 17 21 lub 508 400 877. Serdecznie zapraszamy!
 
 
 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close