Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: marchwianka migdałowa

Przepis według świętej Hildegardy: marchwianka migdałowa

marchwianka migdalowaMarchewka należy do najstarszych i najpopularniejszych warzyw, syci i nie szkodzi, dlatego znajduje zastosowanie w hildegardowej kuchni w charakterze artykułu odświeżającego i uderzeniowej dawki witamin.
W połączeniu z migdałami, symbolizującymi u Hildegardy płodność, doda energii i siły witalnej nerwom, płucom, wątrobie i cerze. Słodkie migdały (obrane ze skórki) zmielone na purre bardzo łatwo łączą się z wodą, tworząc mleczko migdałowe, które sprawdza się również w infekcji nerek i dróg moczowych. I tak z połączenia marchwi i migdałów mamy pyszną, zdrową, kremową zupę.
Składniki: kilogram marchwi, szklanka mleka migdałowego (można użyć ryżowego i dodać 2-3 łyżki migdałowego masła), 2 łyżki masła kokosowego (zamiennie może być olej słonecznikowy), przyprawy do smaku: sól kamienna bez antyzbrylaczy, galgant, uprażone płatki migdałów.
Marchewkę kroimy na pół, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami i pieczemy do miękkości (początkowo można pod przykryciem). Następnie zalewamy ją mlekiem i miksujemy ręcznym blenderem, całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną migdałami.
Podobną zupę można zrobić z pieczonej dyni.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close