Przepis według świętej Hildegardy: makaron kasztanowy
Bezglutenowy, o lekko orzechowym smaku i w pięknym kolorze.
Składniki: 1 jajko, około 1 szklanki mąki kasztanowej, opcjonalnie 1 łyżka surowego kakao, jeśli chcemy makaron czekoladowy.
Do rozbełtanego jajka wsypujemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy je, podsypując mąką (można użyć orkiszowej, albo kasztanowej, jeśli makaron ma być całkowicie gluten free). Następnie ciasto tniemy na kluski w typie tagliatelle (możemy sobie pomóc maszynką do makaronu) lub na łazanki.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Krótko – wystarczy minuta, dwie, po czym makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Wspaniały z sosem z daktyli – wystarczy wypestkowane daktyle (mogą być suszone) zalać wodą lub mlekiem, pogotować 5 minut i przestudzone zblendować na sos.