Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: kurczak garam masala

Przepis według świętej Hildegardy: kurczak garam masala

Udostępnij!

kurczak garamAromatyczny, ale łagodny, pełen białka, beta-karotenu i witaminy E. Zamiast garam masali możemy użyć galgantu i cejlońskiego cynamonu.
Składniki na garam masalę (wg świętej Hildegardy): 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 5 łyżek kolendry, 2 łyżki kminu rzymskiego, 8 torebek nasiennych kardamonu, 5 goździków, 1 łyżka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki anyżku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka zmielonego cynamonu, 2 listki laurowe
Przyprawy mielimy w elektrycznym młynku do kawy, dobrze mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tą przyprawą możemy również aromatyzować pieczone warzywa korzeniowe.
Składniki na kurczaka w sosie dyniowo-migdałowym: 50g klarowanego masła, 2 cebule, 2 łyżki przyprawy garam masala (przepis na zdjęciu obok), 50g słodkich zmielonych migdałów, 200g obranej, pokrojonej w kostkę dyni (lub puree z pieczonej dyni, można też dodać trochę marchewki), 4 filety z udek lub 2 piersi kurczaka pokrojone w kawałki wielkości kęsa (mogą być z gotowania rosołu), 200-250ml gorącego bulionu lub wody, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól kamienna bez antyzbrylaczy do smaku, opcjonalnie 75g jogurtu greckiego albo mleka kokosowego, natka pietruszki do dekoracji
W dużym rondlu rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy garam masala i mielone migdały, przez chwilę przesmażamy na małym ogniu stale mieszając. Teraz dodajemy kurczaka i dynię, zalewamy bulionem lub wodą, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy około 15 minut (do czasu aż dynia i kurczak zmiękną).
Na koniec możemy dodać jogurt albo mleko kokosowe, grzejąc na małym ogniu przez dalsze 3-4 minuty. Podajemy udekorowane natką pietruszki z orkiszową tortillą, chlebem/bułką lub gotowanym orkiszowym ryżem.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close