Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: jajka pieczone w kokilkach

Przepis według świętej Hildegardy: jajka pieczone w kokilkach

Przepis według świętej Hildegardy: jajka pieczone w kokilkach

jajka w kokilkachDanie proste, smaczne i efektowne, do zrobienia w wielu wariantach. Kokilki to małe, okrągłe naczynia żaroodporne, w których można zarówno piec, jak i mrozić dania.
Składniki: masło do natłuszczenia kokilek, nadzienie (poniżej kilka wariantów do wyboru), po 1 jajku do każdej foremki, po 1 łyżce śmietany, szczypcie soli, białego pieprzu i kuminu oraz po kilka wiórek startego sera (koziego albo owczego).
Nadzienie (do wyboru):
– pieczony/gotowany burak tarty z suszoną macierzanką lub hyzopem
– sparzony szpinak, zgnieciony czosnek oraz szczypta gałki muszkatołowej
– dynia pokrojona w paski/kostkę oraz sproszkowany galgant lub cynamon
– cukinia pokrojona w kostkę/paski i suszony bertram lub hyzop
Opcjonalnie do dekoracji: natka pietruszki, smażone kiełki ciecierzycy, szczypiorek, koper fenkułu
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Smarujemy grubo masłem każdą foremkę, wypełniamy ją nadzieniem, wbijamy do każdej foremki po 1 jajku i doprawiamy do smaku. Pieczemy na blasze około 15-20 minut, aż żółtko lekko się zetnie. Zjadamy ciepłe.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close