Przepis według świętej Hildegardy: jajka pieczone w kokilkach
Danie proste, smaczne i efektowne, do zrobienia w wielu wariantach. Kokilki to małe, okrągłe naczynia żaroodporne, w których można zarówno piec, jak i mrozić dania.
Składniki: masło do natłuszczenia kokilek, nadzienie (poniżej kilka wariantów do wyboru), po 1 jajku do każdej foremki, po 1 łyżce śmietany, szczypcie soli, białego pieprzu i kuminu oraz po kilka wiórek startego sera (koziego albo owczego).
Nadzienie (do wyboru):
– pieczony/gotowany burak tarty z suszoną macierzanką lub hyzopem
– sparzony szpinak, zgnieciony czosnek oraz szczypta gałki muszkatołowej
– dynia pokrojona w paski/kostkę oraz sproszkowany galgant lub cynamon
– cukinia pokrojona w kostkę/paski i suszony bertram lub hyzop
Opcjonalnie do dekoracji: natka pietruszki, smażone kiełki ciecierzycy, szczypiorek, koper fenkułu
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Smarujemy grubo masłem każdą foremkę, wypełniamy ją nadzieniem, wbijamy do każdej foremki po 1 jajku i doprawiamy do smaku. Pieczemy na blasze około 15-20 minut, aż żółtko lekko się zetnie. Zjadamy ciepłe.
fot. Monika Walczak