Home / Bez kategorii  / Polska smakuje – wyroby piekarnicze

Polska smakuje – wyroby piekarnicze

Polska smakuje – wyroby piekarnicze

W kolejnej audycji z cyklu „Polska smakuje” był Michał Rzytki – Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego  „IZA”

 

Reporter Radia Warszawa pytał czy mieszkańcy stolicy kupują produkty od sprawdzonych prowadzących. Większość respondentów deklaruje, że produkty spożywcze kupuje u sprawdzonych dostawców.

 

Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla, że z roku na rok zwiększa się świadomość konsumentów, coraz więcej osób czyta etykiety na produktach spożywczych.

 

Pan Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego  „IZA” Izabela Szczęch zaprezentował chleb sędziszowski żytni wyróżniony znakiem Poznaj Dobrą Żywność, Opowiedział o składnikach i sposobie produkcji tego pieczywa. Rozmówca podkreślał, że przepis na ten chleb przechodzi z pokolenia na pokolenie.

 

TATAR ze śledzia

Składniki:
· 300g matiasów solonych
· 2 ogórki kiszone
· 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH
· 4 strąki papryki marynowanej czerwonej
· 1 cebula czerwona
· 2 łyżki oleju
· sok z połowy cytryny
· sól
· pieprz

 

Sposób przygotowania:
Matiasy moczyć godzinę we wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę także pokroić w małą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz
sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowy tatar wyłożyć na talerz. Podawać z chlebem

 

Przepis pochodzi z katalogu Poznaj Dobrą Żywność 2018


Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close