W kolejnej audycji z cyklu „Polska smakuje” był Michał Rzytki – Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA”
Reporter Radia Warszawa pytał czy mieszkańcy stolicy kupują produkty od sprawdzonych prowadzących. Większość respondentów deklaruje, że produkty spożywcze kupuje u sprawdzonych dostawców.
Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla, że z roku na rok zwiększa się świadomość konsumentów, coraz więcej osób czyta etykiety na produktach spożywczych.
Pan Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” Izabela Szczęch zaprezentował chleb sędziszowski żytni wyróżniony znakiem Poznaj Dobrą Żywność, Opowiedział o składnikach i sposobie produkcji tego pieczywa. Rozmówca podkreślał, że przepis na ten chleb przechodzi z pokolenia na pokolenie.
TATAR ze śledzia
Składniki:
· 300g matiasów solonych
· 2 ogórki kiszone
· 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH
· 4 strąki papryki marynowanej czerwonej
· 1 cebula czerwona
· 2 łyżki oleju
· sok z połowy cytryny
· sól
· pieprz
Sposób przygotowania:
Matiasy moczyć godzinę we wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę także pokroić w małą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz
sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowy tatar wyłożyć na talerz. Podawać z chlebem
Przepis pochodzi z katalogu Poznaj Dobrą Żywność 2018