Home / Warto posłuchać  / "Polska smakuje": słodycze

"Polska smakuje": słodycze

Udostępnij!

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickej w audycji „Polska smakuje” był prof. Mieczysław Obiedzieński, Przewodniczący Kolegium Naukowego do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność oraz Pani Jadwiga Milczuk Pełnomocnik ds. Zarządzania Jakością z Fabryki Cukierków Pszczółka.
Reporter Mikołaj Michalecki pytał mieszkańców czy lubią słodycze i po jakie najchętniej sięgają.
Prof. Mieczysław Obiedziński podkreśla, że znak PDŻ to znak, który gwarantuje nam bezpieczeństwo oraz jakość. Producent, który zgłasza swój produkt musi dać gwarancje na piśmie, ze dysponuje narzędziami, który gwarantuje jakość produktu na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Producent musi zapewnić jakość każdego produktu na takim samym poziomie. Przewodniczący Kolegium stwierdził, że trzeba rozsądnie robić zakupy, aby nie marnować żywności.
Przedstawicielka Fabryki Pszczółka zaprezentowała produkt, na którym znalazł się znak Programu PDŻ. Pan Jadwiga podkreśla, że prezentowane cukierki są wytwarzane z tradycyjnej recepturze i produktach najwyższej jakości. Dzięki znakowi PDŻ klienci mają możliwość wybrani odpowiedniego produktu i przekazać informację, że ten produkt jest najwyższej jakości. Firma stara się o znak Programu PDŻ na kolejnych produktach.
Koktajl mleczno-czekoladowy
Sposób przygotowania:
Herbatniki mocno kruszymy na miazgę, by powstał z nich słodki „piasek”. Do miksera, najlepiej kielichowego wrzucamy zmrożone truskawki, pokuszone ciastka i zalewamy wszystko mlekiem. Miksujemy. Jeśli chcemy, by koktajl był bardziej gęsty zwiększamy proporcje owocu lub ciastek.
Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą.
Przepis pochodzi z katalogu PDŻ.
Cała rozmowa:

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close