Zapraszamy do wysłuchania kolejne audycji z cyklu „Polska smakuje”, której gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej jest Witold Boguta – Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Witold Boguta podkreśla, że najczęściej sięgamy po warzywa i owoce od rodzimych producentów. Z „Narodowych badaniach konsumpcji owoców i warzyw” wynika, że najczęściej sięgamy po warzywa takie jak: pomidor, ogórek, cebula marchew. Natomiast wśród owoców najczęściej sięgamy po jabłka, gruszki i śliwki, w ostaniem czasie coraz chętniej sięgamy po owoce jagodowe takie jak: borówka, truskawka, malina, aronia.
Jak podkreśla Witold Boguta WHO zaleca, aby połowa tego co jemy stanowiły owocowe i warzywa. Zaleca się, aby te warzywa i owoce były krajowe, ponieważ ma to duże znaczenie dla zdrowia oraz gospodarki. Jak wskazują badań organizm lepiej przyswaja produkty, na które jest w danym momencie sezon.
Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org
Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.