W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na sernik z kozich serków.
Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 kostka margaryny, 3 żółtka
masa: 1 kilogram Serka Koziego Kanapkowego, 4 całe jaja, 1 szklanka cukru, 1 budyń śmietankowy, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki zimnego mleka koziego, 1/2 wyciśniętej cytryny, 1/2 szklanki ole ju
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania ciasta należy zmieszać ze sobą wszystkie „suche” składniki na ciasto, następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść. Tak przygotowanym ciastem, wyłożyć formę/blachę do pieczenia.
Do twarogu (Serka Koziego Kanapkowego) dodać cukier, cukier wanilinowy, jaja i zmiksować dodając kolejno: budyń, olej, sok z cytryny i na koniec mleko. Masę wylać na blachę wyłożoną ciastem.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia, na wierzch sernika nałożyć pianę z białek ubitych z 1/2 szklanki cukru i ponownie wstawić do pieca na 15 minut.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!