W ramach audycji „Polska Smakuje” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na ciasto na bazie soku jabłowego.
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek, 170 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 180 g mąki pszennej (tortowej), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia: 1/2 szklanki wody (przegotowanej, zimnej), sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki cukru
Krem: 1 l soku jabłkowego Royal Apple, 2–4 łyżki cukru (wg uznania), 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Wierzch: kwadraciki z jabłek, 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 2–3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki soku jabłkowego Royal Apple
Do ozdoby: jabłko, listki mięty
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno mikserem. W trakcie ubijania, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać tak, by napowietrzyć ciasto.
Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33×23 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40–45 minut lub na funkcji góra–dół w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Bezalkoholowy poncz do nasączenia:
Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać tak, by cukier całkowicie rozpuścił się. Następnie ponakłuwać biszkopt i równomiernie nasączyć go przygotowanym ponczem.
Krem:
Ugotować budyń z soku jabłkowego Royal Apple i cukru. Gorący wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jabłka osączyć i równomiernie poukładać na przestygniętym budyniu.
Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego, odstawić na około 10 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie podgrzać żelatynę, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Po czym dodać ją bardzo powoli do ubitej śmietanki, cały czas ucierając mikserem. Powstały krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, ozdobione jabłkami i listkami mięty.
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA KUJAWIOK-WIELKANOCNĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA SERNIK Z KOZICH SERKÓW
POLSKA SMAKUJE: PRZEPIS NA DŻEM Z ROKITNIKA
Więcej o audycji „Polska Smakuje” – KLIKNIJ!