Home / Warto posłuchać  / Polska smakuje: piramida żywieniowa

Polska smakuje: piramida żywieniowa

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” był dr Dariusz Rembisz Członek Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność oraz Pani Jadwiga Lala z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP TOMYŚL w Nowym Tomyślu.
Mikołaj Michalecki w sondzie Warszawy pytał mieszkańców stolicy czy wolą masło czy margarynę oraz po czym można poznać dobre masło.
Katarzyna Supeł-Zaboklicka poruszyła z dr Dariuszem Rembiszem temat piramidy żywieniowej. Gość podkreśla, że każda grupa produktowa w piramidzie żywieniowej jest niezbędna do budowy zbilansowanego posiłku. Najczęstszym błędem w diecie jest pomijanie, niektórych pięter z piramidy żywieniowej. Doktor Rembisz zaznacza, że w każdej grupie produktów z piramidy żywieniowej znajdują się produkty ze znakiem PDŻ
Przedstawicielka OSM TOP TOMYŚL zaprezentowała produkty, na których znalazł się znak programu Poznaj Dobrą Żywność. Pani Jadwiga szczególnie polecała regionalny specjał Gzik, który możemy jeść z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Nowego Tomyśla starała się o znak Programu PDŻ, ponieważ jest to gwarancja jakości produktu dla klientów.
Przepis na chałkę:
Składniki:
· 500 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej typ 450
· 250 ml ciepłego mleka
· 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
· 1 jajo
· 50 g cukru
· 50 g miękkiego masła
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku), mleko wymieszać z jajkiem, masłem i cukrem i wlać do mąki. Dodać sól. Ciasto wyrabiać energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek i zapleść jak warkocz, tak aby uformować chałkę Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypać makiem lub kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut
Przepis pochodzi z Katalogu Poznaj Dobrą Żywność

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close