Oleje to kolejny temat audycji „Polska smakuje”. Tym razem gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej był Marcin Just producent olejów tłoczonych na zimno.
Uczestnicy sondy przeprowadzonej na ulicach Warszawy podkreślają, że najchętniej w swoich domach używają oleju rzepakowego oraz lnianego. Chętnie sięgają także po masło czy olej z czarnuszki. Większość konsumentów deklaruje, że wybierając oleje, wybiera polskie produktów, ponieważ jest to gwarancja jakości i bezpieczeństwa. Respondenci podkreślają także, że dzięki wybieraniu polskich produktów wspieramy polską gospodarkę.
Marcin Just podkreśla, że aby olej mógł być oznaczony znakiem Produkt polski musi być tłoczony z ziaren pochodzących z Polski oraz musi być wytwarzane w naszym kraju. Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania oleju wydobywane jest z niego to co najlepsze czyli smak, zapach i kolor.
Polska produkuje najwięcej oleju rzepakowego. Wybierając olej musimy przede wszystkim zwrócić uwagę jakie ma on zastosowanie. Do smażenie powinniśmy wybrać oleje rafinowane, ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia. Olej tłoczone na zimno nie powinny być używane do smażalnia, ponieważ tracą swoje właściwości.
Jak podkreśla gość, coraz częściej sięgamy po oleje wytwarzane w Polsce, ponieważ jest to gwarancja bezpieczeństwa i wysokiej jakości.
Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org
Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.