Home / Bez kategorii  / „Polska smakuje” o jabłkach i nie tylko

„Polska smakuje” o jabłkach i nie tylko

„Polska smakuje” o jabłkach i nie tylko

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejne audycji z cyklu „Polska smakuje” był Pan Michał Rzytki – Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz pan Sebastian Szymanowski – Dyrektor Grupy Producentów Owoców „Galster”

 

Reparator pytał Warszawiaków na co zwracają uwagę na jakość czy cenę. Wielu respondentów podkreśla, że coraz więcej osób świadomie wybiera produkty i zwraca uwagę przede wszystkim na jakość produktów.

Logo Programu PDŻ to dwa owale nachodzących na siebie owali, z których jeden jest biały, czerwony i napis Poznaj Dobrą Żywność – powiedział Pan Michał Rzytki. Producenci, którzy chcieliby ubiegać się o znak powinny wypełnić zgłoszenie, które znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Następnie Kolegium Programu PDŻ przeprowadza ocenę produktu. Kolejnym krokiem jest decyzja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przyznaniu lub nie znaku PDŻ. Znak jest nadawany na okres 3 lat.

 

Gość podkreśla, ze firmy, które zgłaszają jeden produkt do Programu, z czasem kiedy widzą zwiększone zainteresowanie swoim produktem z ze znakiem PDŻ starają się o to wyróżnienie na kolejnych produktach.

 

Sebastian Szymanowski zaprezentował trzy odmiany jabłek,  na których znalazł się znak Programu „Poznaj Dobrą Żywność”. Znak PDŻ jest dla klientów firmy potwierdzeniem jakości produktu. Pan Dyrektor podkreśla, że jabłka oznaczone znakiem jakości są przede wszystkim warte zainteresowania. Firma starała się o znak PDŻ, ponieważ jest to gwarant jakości oraz bezpieczeństwa produktu.

Przepis

SZARLOTKA z pianką

 

Składniki:

Ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 – 5 żółtek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 – 4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku dopieczenia

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek odmiany Gala GALSTER
  • 15 dag rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 białka
  • 1 czubata łyżka

cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki, posiekać. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę zmiksować i dodać do posiekanego ciasta, wyrobić ciasto szybko. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki. Obrane jabłka posiekać, podlać wrzątkiem i  dusić na małym ogniu, gdy się rozpadną dodać cukier, cynamon i rodzynki, ewentualnie skórkę z cytryny, wymieszać, zdjąć z ognia i wystawić. Ciasto rozwałkować na blachę i boki, wylać schłodzoną masę jabłkową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder, przełożyć na blachę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, piec jeszcze 15 min. w 200 °C

Przepis pochodzi z Katalogu PDŻ 2018

 

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close