W ramach audycji „Polska Smakuje na Święta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na uszka z grzybami.
Składniki:
nadzienie:
5 dag grzybów suszonych, 2 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, sól, pieprz, 1 białko, 1 dag bułki tartej
ciasto:
20 dag mąki, 1 i 1/2 jajka, sól, 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić.
Grzyby zemleć w maszynce lub posiekać; wywaru zużyć do zupy lub sosu.
Cebulę pokrajać, lekko zarumienić na tłuszczu.
Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku.
Masę przysmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z
białkiem.
Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić.
Ciasto cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki(4 cm/4cm).
Uszka nakładać nadzieniem, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa
przeciwległe wierzchołki ze sobą.
Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać wodą.
Podawać do barszczu czystego, zupy grzybowej.
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z CEBULĄ I OLEJEM
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA KLUSKI KRAJANE Z MAKIEM