Home / Warto posłuchać  / Polska smakuje: lawenda

Polska smakuje: lawenda

Udostępnij!

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji „Polska smakuje” był prof. Mieczysław Obiedziński, Przewodniczący Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych Programu Poznaj Dobrą Żywność oraz Michał Sitek z Lawendziarni Stoki 6.
W pierwszej części audycji uczestnicy sondy ulicznej przeprowadzonej przez Mikołaja Michaleckiego, odpowiadali na pytania do czego wykorzystujemy lawendę.
Prof. Mieczysław Obiedziński podkreśla, ze producent uzyskał znak Programu PDŻ musi otrzymać informację o surowcach, z który wytwarza swój produkt. Producent, aby strać się o znak PDŻ musi wypełnić dokumentację znajdującą się na stronie Ministerstwa i Rolnictwa Wsi. Profesor podkreśla, że wzrasta świadomość konsumentów, ale jednak trzeba cały czas trzeba informować konsumentów jak rozpoznać dobrą żywność.
Pan Michał Sitek z Lawendziarnia Stoki 6 opowiedział, na których produktach firmy znalazł się znak Programu PDŻ. Przedstawiciel firmy podkreśla, że lawenda jest ziołem i stosowana jest w kuchni. Syrop lawendowy jest wyśmienitym dodatki do kawy, herbat, ciast, ale także i mięs. Pan Michał starał się o znak Programu PDŻ ponieważ jest to gwarancji jakości dla klientów zarówno w Polsce jak i za granicą.
Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w każdą środę o godz. 16.40.
>
 
POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

shares

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close