W związku z Światowym Dniem Bezpieczeństwa Żywności gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w audycji „Polska smakuje” był Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Rafał Romanowski.
Z sondy przeprowadzonej wśród mieszkańców Mazowsza wynika, że większość respondentów uważa, że polska żywność jest bezpieczna i robiąc zakupy sięga po polskie produkty.
Jak podkreśla Minister Rafał Romanowski każdy produkt żywnościowych znajdujący się na półkach sklepowych podlega konkretnym restrykcją zarówno polskim jaki i unijnym, a tym samy daje to gwarancje, że ten produkt jest bezpieczny.
System bezpieczeństwa żywności w Polsce jest skomplikowany, ale bardzo skuteczny. Produkty, które znajdziemy na półkach sklepowych podlega wieloetapowej kontroli, dlatego mamy gwarancje, że są one bezpieczne.
Jak podkreśla Minister Romanowski kupując żywność należy zwrócić uwagę na etykietę. Czytając etykietę po pierwsze należy zwrócić uwagę czy w składzie produktu nie ma substancji, które mogą wywołać reakcję alergiczną, po drugie należy zwrócić uwagę na datę ważności produktu, po trzecie na warunki przechowywania oraz w przypadku produktów mięsnych na znak weterynaryjny.
Więcej informacji w audycji zamieszczonej poniżej.
Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org
Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.