Na Mazowszu ubijano chore krowy. Będą kontrole
Mięso, w tym wołowina, dostępne w sklepach jest bezpieczne dla ludzi – poinformował Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas. Po ujawnieniu nielegalnego uboju pod Ostrowią Mazowiecką razem z Inspekcją Weterynaryjną zwiększono kontrole w handlu detalicznym.
W weekend reporterzy „Superwizjera” TVN ujawnili, że w jednym zakładzie w województwie mazowieckim ubijano chore i padłe krowy, które były przerabiane na mięso.
Mięso to jest wycofywane z obrotu. Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował, że każdy tego typu zakład w Polsce zostanie skontrolowany. Sprawą zajmują się organy ścigania.
– Zakład pod Ostrowią Mazowiecką prowadził działania niezgodne z prawem – mówił na konferencji prasowej Paweł Niemczuk.
Główny Lekarz Weterynarii zaznaczył, że po ujawnieniu procederu zakład został zamknięty, cofnięto mu uprawnienia, a mięso ze zwierząt zabezpieczono.
Paweł Niemczuk poinformował, że po nielegalnym procederze zlecono niezapowiedziane kontrole. Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że dwa podmioty, które kupiły mięso z ubojni pod Ostrowią Mazowiecką znajdują się w województwach: mazowieckim i małopolskim.
IAR